26.12.10

Bye 2010

Rasa sekejap betul 'setahun' nak habis. Dah nak masuk tahun baru. Hai 2011.

2010 bagi aku agak mencabar jugak la sebab banyak benda kena buat sendiri. masalah sendiri pun, diselesaikan sendiri. lone ranger. Selalunya Mr.B la yang kehulu kehilir setelkan apa yg patut. Mencabar betul kan hubungan jarak jauh ni, kalau seminggu boleh tahan lagi. TApi ni dah masuk 3bulan itupun terlebih sikit. hmm hidup...hidup.

Oleh sebab kami ada satu impian! (ape impian tu xboleh cakap la. nnt dah jadi kenyataan baru aku cerita kat sini okeh) Untuk capai impian tulah yang aku terasa kalau boleh, biarla masa jadi panjang. maksud aku masa lunch jadi panjang, masa petang jadi panjang, weekends jadi panjang... semuanya impian kami yg punya pasal. Sekarang dah relax sikit kire impian tu dah nak tercapai la kott... insyaAllah.

TAnggal 14 Dis 2010 sepatutnya disambut meriah. Korang xsambut ke?? Durhaka la korang ni.... tu birthday aku tu... patutnya korang semua kena sambut tau.. ahahaa
Nak dijadikan cerita, 14 Dis tu aku relax je sambut birthday kat spital. Siapa lagi kalau bukan si TAreeq yang warded... sian dia demam, batuk n selsema kembali menyerang. Walaupun oksigen dibekalkan di rumah, masih xboleh membantu. akhirnya subuh sepie kitorang bawa tareeq ke HUKM. Nasib baik hospital sekangkang kera je. Sekarang dh sihat dh alhamdulillah. Tu ada je dia tengah hisap trompet sambil gelakkan POCOYO.

Tapi bagus jugak hubungan jarak jauh ni sebab boleh train aku berdikari baru la terasa SuperMOM sikittt :D

Mr.B: Bagus la. i up lagi sayang u sbb u dh pandai berdikari
Me : pfffttttt....


Tick

5.12.10

Hi geng!


Hai geng!!

cuti sekolah ni takde plan ape2 ke? pegi la sunway lagoon ke, wet world ke, tak pun langkawi ke. HardRockPenang pun ok gak kan... eehehehe
harini kitorang jalan-jalan tgk maksu tareeq kat itm je. Dasyat betul eh itm shah alam sekarang. dulu kalau masuk ikut pintu belakang itm tu mcam padang jarak padang tkukur je... ade tasik tapi tak mendamaikan, ade lombong, tapi tetiba ada seketul sekolah tamil kat situ. Xsesuai lansung bina sekolah kat situ.
Macam-macam kedai dh bukak kat situ. Ada KFC, Pizza Hut tapi mcD tak pasti pulak. Butik2 muslimah pun banyak kat situ. Yang paling dasyat kat situ Jakel la... ape lagi. Bukan main lagi die. mentang-mentang musim konvo ni mmg jadi tumpuan la. termasuk family Hj. Tahar saja-saja nak menyesakkan keadaan. We all window soping je. nak cari kain nk buat maxi tapi kain tak sampai lagi. Bukan ape, sekarang tengah jatuh hati dengan maxi laaaaa....


sangat cantik kannn...... =)


Kalau beli dh sure bepuluh-puluh beratus-ratus kan? lebih baik jahit sendiri. tapi Cik Kiah la yang jahitkan... ehehee



~tick~





4.11.10

MAK

Age 4, we think: Mom knows everything!

At 8: Mom knows a lot.

At 12: Mom doesn't really know everything.

At 14: Mom doesn't know anything.

At 16: Mom doesn't exist.

At 18: She's old fashioned.

At 25: Maybe mom does know about this!

At 35: Before we decide let's ask mom.

At 45: I wonder what... mom thinks about this?

At 85: I wish I could ask mom about this.

Re-post if you have the best mom in the world.

21.10.10

Fikir dulu sebelum cakap

Salam,
hai korang. Awal gila sampai opis pagi ni. Bukak facebook, tengok dan verangan dengan gambar 'orang brunei' yang terbaru. Ok la u memang machooo pun (puas hati??) :D
Nak ucap tahniah jugak untuk kawan kat itm si Aida sebab baru dapat baby Ashraf Faris yang sangat comel. Semua baby pun comel kan?? termasuk la time kita kecik2 dulu pun mesti kita comel punya!
i pun komen la tahniah then baca la komen2 orang lain untuk baby dia. Tiba tang komen yang satu ni.... Aku memang tak faham kenapa ada mak orang yang macam ni. Sepatutnya untuk baby yang baru lahir dan tambahan pulak baby pertama untuk pasangan ini, diorang lebih happy dan hargai jika kau ucap tahniah dan baby sangat comel. Kau tak sepatutnya keluarkan ucapan ini
" Eh kecik eh baby kau... berapa berat ni??"
kemudian dia membandingkan pulakkkk.....
"Baby aku dulu bla..bla..bla...lebih berat lagi.."
So wut?? Kalau korang dah ada anak nanti jangan buat perangai macam ni tau. Fikir dulu sebelum cakap atau tulis. Tak kisah la berapa berat baby korang pun janji sihat, segar bugar alhamdulillah.
~tick~

24.9.10

ATUK (19.02.1927 ~ 08.09.2010)

Salam,


selamat hari raya korang :)


Lama gila tak update blog disebabkan memang sibuk dari mula sebelum puasa, bulan puasa sampai lah raya.


Sibuk dengan kehidupan mereka-mereka yang aku paling sayang. Atuk, mak, along dan keluarga aku sendiri. aku memang agak tak bersemangat sejak akhir-akhir ni sebab atuk telah pergi buat selama-lamanya pada 8 sept 2010 (Rabu) sehari sebelum raya. Atuk pergi akibat kencing manis, darah tinggi dan di akhir hayatnya baru kami tahu atuk sakit jantung. Wan sendiri tak tahu atuk sakit jantung.


Dah 2 minggu atuk dimasukkan ke wad, selama itu jugak lah aku dan along tiap lunch dan petang teman atuk di wad. Awal seminggu atuk masih sedar, boleh gelak, boleh buat sign 'thumbs up' tapi tak lalu makan. Betul-betul dia kenyang masa makan telur separuh masak yg mak bawak dr rumah. Sampailah satu hari doc beritahu yang diorang tak boleh buat apa-apa lagi sebab semua abdomen penting atuk dah tak boleh berfungsi dengan baik. Ini menyebabkan banyak acid dlm darah.


Yang paling sedih bila doc kata " Maaf, kami dh cuba yg terbaik tapi semuanya takdapat membantu. He's under Dead In List..., so harap dpt spend time dengan dia ya... "


Segala kenangan dengan atuk satu-satu datang semula. Dari bayi sampai darjah empat aku duduk dengan atuk. Memang pedih.


2 tahun kami sambut Raya dengan bersedih. Tahun 2009 kami sedih sebab Tareeq masih di hospital, dengan kesihatan yang tidak menentu, berdebar2 tunggu operation di IJN dan tahun 2010 kami terima ujian maha hebat dari Allah yang satu atuk pergi tinggalkan kami.

rindu atuk...

Ya Allah,
Kau cucurilah rahmat ke atas roh atuk ku,
Kau tempatkanlah dia dikalangan orang-orang
yang beriman...
Segala puji hanya pada Mu Ya Allah...


Amin










25.8.10

frust la...

Salam,
Semalam korang berbuka dimana? aku bebuka sample-sample je kat umah, mama masak mee udang sedap ooo... ditambah pulak dengan air bandung aiskrim soda lagi la mengah.
minggu depan member sekolah lama ajak berbuka di luar ramai la jugak yg dijangka hadir termasuk la aku sekali dan mungkin akan bawak Tareeq juga ;)
Semalam Tareeq checkup di HUKM dengn Prof Hasniah untuk tentukan samada boleh off O2 atau cont. Tareeq ni masa kat umah pun dia kena pakai O2 24hrs untuk membantu paru-paru dia clear kembali. Tapi kalau nak p mandi aku bukak la O2 tu. he's fine. pernafasan dia pun alhamdulillah macam budak biasa gak la... takde la tecungap-cungap.
So, keputusan checkup semalam amat mendukacitakan la weh... tareeq kena cont O2 sampai bulan Oktober ni huhuhu... nmpaknya cancel joint diorang bebuka diluar, kami anak beranak beraya ni KL shj la... Prof Hasniah siap pesan " so.. raya ni banyak orang keluar masuk rumah kan? jadi janganla dedahkan tareeq sangat okay...." hmm..

ni yang aku frust ni. Sian Tareeq:




Hi geng !


tokmi ajak lepak garden la wehhh...



teng kiu for evriting tokmi =)

~tick~

13.8.10

12.8.10

Untuk 'orang Brunei'

pesanan: selamat berpuasa 'orang Brunei'

~tick~

9.8.10

nombor...nombor..

Salam,



Korang pernah buat benda ni jugak ke?

Sabtu haritu aku ke Kedai TM kat Menara Maxisegar untuk setel kan termination streamyx. Punyalah banyak nombor aku kena tunggu... no. anda ialah 2085 sekarang baru no. 2038. tunggu punya tunggu lama mcm nak mam...

Kat depan aku tu ada chinese couple tengah cong..ceng..cong..ceng...rancak bersembang macam setengah batu jauhnya. Kuat betul. tapi awek dia memang cun. Tengah besembang-sembang tiba2 no. pasangan tu jatuh melayang-layang betul2 depan slipar jepun aku. Aku tgk no... aku tgk dia.. tgk no. ... tgk dia... last-last diorang menonong je keluar. Aik!! No. dia mmang cantik no.2058 dan no sekarang ialah 2056. (dlm hati.. ada peluang ni...!!)

tapi aku macam nak ambik ke tidak... nak ke... tak nak... sebelah aku ada lagi pasangan melayu pulak. Mesti diorang pn nmpak no. tu jatuh tadi. aihh nak tunduk ambik mcm segan tahap cipan. tapi memandangkan Jalan TAR dh melambai-lambai nih.. aduh! sejuk badan sekejap.

Dengan selamba badak aku tunduk ambik no. LEGA!! perasaan malu pun hilang. aku dengan bangganya bangun sambil berjalan relax pergi ke kaunter sbb no. 2058 telah tertera di skrin.


Motif: ... siapa malu dia yang rugi ... bukan aku buat salah pun. dorang yg taknak no. tu... kan?

~Tick~

5.8.10

Aku nak pergi Brunei la...

Salam,

Dah masuk 2minggu Dia di sana. InsyaAlah berpuasa pun di sana. Paling cepat sebelum hari raya baru pulang ke malaysia. Macam mana Dia berbuka nanti eh? Sahur boleh ke Dia bangun sendiri? Dugaan betul. Aku nak buat kerja gila la rasanya. Bawak tareeq pegi sana dua hari cukuplah. Rindu betul dengan Dia.



tu kolam renang ke ape?


~Tick~

3.8.10

baby-baby sekarang...

Salam,

korang tgh buat ape tu..? xde keja eh? ahaha.


Semalam dapat call dari along bagitau anak dia si Anas tu ada kat A&E kena ambik nebulizer sbb batuk teruk smpai sesak nafas. Dulu pun penah jugak budak ni kena ambik gas tu. Tapi alhadulillah xperlu di admit sbb batuk dia dh okay sikit.


Lepas letak tepon tu aku pun duduk silang kaki atas kosi opis ni sambil tebayang-bayang masa kitorang kecik-kecik dulu. kami 2 beradik ni mmg dari kecik duduk kampung nenek jaga. Aku ni dulupun ada Asthma jugak tapi tak kronik la smpai kena pakai ventolin mcm sesetengah budak tu siap gantung kat leher.


Tapi masalah nye time aku asthma dulu xda la sampai masuk-masuk hospital ambik darah bagai. Paling kuat pun wan letak bawang merah+minyak kat dada aku ni. Apa fungsi bwg merah dgn batuk aku pun tak taulaaa. Tapi mmg mujarab beb letak bawang!!


Berbalik pd cita asal. Apasal budak-budak sekarang ni kerap sgt masuk hospital eh? kecuali la kalau penyakit kronik macam hero kesayangan den si tareeq ni haaa...


~tick~

21.7.10

Maaflah, saya bukan sombong

Salam,

Kejadian ni berlaku minggu lepas. Memandangkan husband berpanas di Ipoh dah masuk 2 minggu, kami 2 beranak lepak rumah mak. Satu malam, sepasang bakal pengantin bersama parents masing2 datang bertemu dgn abah untuk setelkan dokumen penting untuk membolehkan mereka berkahwin. Kitorang mcm biasa buat haluan masing2. buat2 pegi dapur la, buat2 tengok tv la aku ngn tareeq lepak bilik. Tiba-tiba abah bersuara:

Abah : Nety, ni kawan ko ni [oh ye family panggil aku nety. dr mana dpt aku pn xtau]

aku [dalam hati] : hah? kawan? ahh sudahhhh aku dgn fesyen pembantu rumah ni terus sarung jubah, sarung tudung. Selamba keluar. Aku skodeng sikit. ishh ape abah ni.. xkenal lnsung dgn perempuan manis bertudung kat luar tu!! Ntah2 budak tu salah orang takkk... aku masuk bilik balik. Kembali ke pakaian asal.

Setengah jam berlalu. Tetamu dah balik.

Aku : Abah, xkenal la budak perempuan tu. Nasib tak keluar tadi...
Abah : Dia tgk frame kat meja tadi. dia ada baca pasal ko kat intenet...
Aku : errk?? [kalau dh baca tu mgkin baca blog la kot ye takk?? ]

haihh

Maafla kalau saya tau, saya akan keluar dan beramah mesra dengan anda sekeluarga mlm tu.


~tick~

19.7.10

mama alpa...

Salam,

Tareeq batuk siap demam dh seminggu kat wad. Alhamdulillah semalam tareeq dah balik rumah tapi nampak pasif sikit dari sebelum ni. tapi semakin manja pantang aku begerak mesti merengek (mungkin boleh kenakan topeng 'muka aku' pada muka mak, abah supaya tareeq boleh duduk mengadap diam tak merengek) mak kata budak-budak biasala nak recovr dari demam mmg mcm tu.

mama alpa...
Memang tareeq dah sembuh dari jantung belubang tapi mama lupa tareeq baby yg sensitif. Terlalu mudah untuk dijangkiti mana2 virus. Mama samakan tareeq mcm baby sihat yg lain. Mungkin tareeq demam sebab mama n abah selalu bawak tareeq p jalan-jalan. Semua tu sbb mama n abah xcited tgk tareeq dh sihat. Sorry sayang lepas ni kita lepak-lepak one corner kat rumah je la eh... Nampaknye raya tahun ni pun cancel balik SP, nnt kita ajak tok wan n tok mi mai KL k.

Lupa! baju raya kita mama xhantar tempah lagi... haih

23.6.10

Julai dah mula kerja ...

Salam,

lama betul tak update blog. nak kata malas blog org boleh pulak aku bukak. Yang sebenarnya tiada masa yang sesuai sebab siang melayan si tareeq. bila malam tareeq dah tido aku pun lelap sama...
Owh tareeq dah setahun tawww..... 4 Jun haritu :) Kesian tareeq, birthday dia yang pertama gambar kek xdapat nk tempek kat sini. sebab mama buat cheese cake sendiri...tapi xberapa nak jadi. ada landslide kat cake tu ahahaaa. ditambah dgn hasil kreatif abah lagi la hancur cake tu...takpe nanti mama try lagi buat cake tu sampai stillstanding okeh :)

Aaahhh Julai nak stat keja balik dah. Rasa taksaba nak keja semula tapi sure merembes air mata pagi2 nak hantar tareeq rumah kak lia :( dh tak bermotivated nak kerja balik ni... huhu

nah, tgk la gambar ni k:







sekian, bai





1.4.10

Tareeq dh balik rumah :)


Salam,

Tareeq dh balik umah jumaat lepas 19 Mac 2010. Teruja sangattttt.... tapi jaga tareeq masa umur 2 bulan lain dgn 9 bulan...heheee si bulat ni asyik nk bdukung je. tapi bestlah barula rasa jadi mama yang sebenar :)

i cuti 2minggu, Cuma masalahnye skarang bila dh start keja sok xda sapa yg boleh jaga tareeq...mmg pecah kepala nk pikir xkan nak ambik bibik kot?? eeee xnak la.... nk ambik private nurse? mmg ada tapi harga toksah cakap la...mahai xmasuk akai lnsung...nak tau brape? RM4k sebulan... maakkkaii....anak datuk boleh la. i jaga sendiri lagi bagus.

pikir punya pikir nmpaknya kenala cuti tnpa gaji 3 bulan. itu je jalan yg i nampak. insyaAllah moga tareeq cepat boleh minum pkai botol, boleh merangkak bleh la hantar dia ke rumah pengasuh nanti. Skarang ni tareeq masih on oxygen di rumah plus xpndai hisap botol...dah lupa hihihi :)

Sekarang pagi2 bukak mata nmpak tareeq...tareeq bukak mata nmpak mama... HEAVEN!!


apela yg diorang sembang agaknye...almklumlah dh 6bulan xjumpa

~Tick~

2.3.10

Cukupla lepas ni tak nak p lagi dah...

Salam,

Sejuk gile okay siang -6, malam -16 kauuu...gggggg beku i wehh. Kalah peti ais. Kalau bukan sebab winter mmg i tak nak pegi. Sian Tareeq kena tinggal :( Tapi wan n maksu ada teman dia kan..kan..kan.. ;) memang jakun 1st time tengok snow depan mata teheheee...






for ur info diorang buat kimci ni guna CENCALOK jugak okay...

25.2.10

Diari Seorang Ibu

Salam,

Pagi tadi check email terbaca email Diari Seorang Ibu ni... tersangat sayu dan sedih. Mungkin sebab i pernah alami perkara yang sama mcm ibu ni. I faham perasaan dan naluri seorang ibu. Apa yang dia lalui sikit sama mcm i. Tak sanggup tengok keadaan baby kita time di wad. Kita tak rasa apa yang baby tu rasa. Kita tak tahu dia sakit macam mana. Buat IBU ni i ucapkan banyak2 bersabar (walaupun i xkenal IBU ni) n u memang seorang ibu yg kuat dan tabah.
Untuk mommies n daddies sila baca untuk kongsi pengalaman okay.


Diary Seorang IBU

25 Mei 2009-
Today is my birthday...happy sangat sbb my husband awal2 pg dah
wish...kwn2 pejabat...along, imran my nierce...siap call kat opis tu
nyanyi2...ptg lepas opis hour...husband ajak pi pizza hut kat rawang...tp
aku rasa mcm jauh sangat..dia pun penat baru abis final exam...so kami
mkn kat tg malim je..

26 Mei 2009 -
bangun pagi je...time nak mandi...aku tgk ada darah...mcm 1st day
period...masyaAllah ...aku baru je masuk 32 miggu pregnant (8
months)...gelabah2 call along tp tak angkat...call my sister in law..(x
nurse)..dia advice suruh pi hospital...check up..takut uri dok bwh...so
aku bergegas ke klinik kesihatan... staff nurse scan...(dr.kursus masa tu
katanya)...tak de pape...baby ok...uri dok atas...semua ok...diaorg tak
leh detact...aku check pad....still ada darah...so aku ditolak ke
Hospital slim river...so bermula le kisah aku berkampung di
hospital...dan sejarah masa mengandungkan husna berulang lg...lg sekali
aku naik ambulans...terus ditahan di labour room..merasa le di
seluk..dikorek. ..papsmear. ..sakitnya hanya ALLAH yg mengetahui..

27 Mei 2009-
masih di tahan di wad...tp darah tak keluar lg...mak n bpk bergegas ke tg
malim dari air port...diaorg baru je balik bercuti dari Indonesia ... ambik
husna, bwk baik tg karang

28 Mei 2009-
aku dibenarkan keluar....baby aku ok...bledding dah tak de...cuma kena
refer hospital untuk check up seterusnya oleh dr pakar...cuma dr bg
pilihan sama ada aku nak operation or normal delivery...aku nak cuba
normal...tp husbang aku prefer operation... tak sanggup tgk aku sakit
bersalin lama mcm masa bersalin Husna dulu

29 Mei 2009-
berehat di rumah....baru bgtau husband...still bledding...tp aku thik
positive...tak de pape kot...panas je bdn...ptg tu, balik tg karang jumpa
Husna...rindu sangat kat dia

30 Mei 2009
duduk rumah mak...lepak2. ..ptg tu bwk husna jln2...

31 Mei 2009-
still bledding...tp gagahkan diri berjln ke Tesco Kuala Selangor...untuk
final shopping barang baby...beli tilam kekabu untuk baby...untuk
dipadankan dgn katil baby yg aku beli dari B, still bledding...sakit2 dah
kat ari2....tp gagahkan diri untuk berjln...ptg pkl 5 bertolak balik ke
tg malim..masih sakit...

lepas drop adik aku rizal kat komuter rawang...sakit masih menyucuk
nyucuk...singgah klinik nabilah untuk scan....kepala baby dah masuk
lubang...tu yg buat aku sakit2...balik rumah, mkn2...siapka brg untuk
antar husna ke nursery....sakit kat ari2 merebak ke pinggang.... ooo...ini
dah lain mcm...aku bgtau husband, terus aku di bawa ke hospital...husna
aku tinggalkan kat rumah pengasuh dia...dan bermula le...kisah aku....

1 June 2009-
aku disuntik ubt matangkan paru2 baby...kerana, baby aku baru berusia 33
minggu 4 hari...di suntik juga ubt penahan sakit...tak bg bersalin
lg...rupanya, aku dah nak bersalin...dah buka 2 cm...dr cuba suntik ubt
kat aku, tak nak bg bersalin lg...sakitye ALLAH je yg tahu...tp demi
baby, aku tahan w'pun aku dah nangis2 masa disuntik tu...esok
pg...constraction tak kerap sangat...so aku ditolak ke wad
bersalin...menjelan g mlm..sakit tu dtg lg...makin kerap...n kerap...n
kerap....nurse check...dah buka 4 cm...makin kerap sakit...di check lg
dah buka 6 cm..terus di tolak semula ke labour room

2 June 2009-
sakit....makin sakit...n sakit....dah buka 10 cm...husband aku dtg
menemani aku...push.. ..push... .aku teringat pesan along..push masa rasa
sakit je...ALHAMDULILLAH, senang sangat bersalin yg ini...aku selamat
bersalin dan ALHAMDULILLAH. ..aku dpt baby boy...sangat comel...iras muka
imran hakim anak along aku...aku sempat susukan dia...berat dia 2.22 kg
(33 minggu)...tp dia kena di bawa ke wad Special Care Nursery (SCN) untuk
check up lebih lanjut...aku happy sangat dpt baby BOY...bukan bermaksud
aku tak suka dpt Husna, tp aku gembira...aku dpt sepasang anak....

waktu lawat tgh hari, aku sempat jenguk anak aku di wad SCN...dr
mengesahkan, anak aku kena rawatan rapi...mungkin ada masalah paru2 or
jantung...tp tak sure lg...aku cuba think positive...mungkin sbb anak aku
dilahirkan pramatang... tu sbb dr ckp mcm tu...

3 June 2009-
aku jenguk anak aku sorang2 kat wad SCN...masih berwayar...dr. pakar
kanak2 mengesahkan kat aku...yg anak aku berkemungkinan menghidap
penyakit jantung berikutan ada bunyi di dadanya...mungkin akan di refer
ke IJN untuk imbasan jantung...Ya allah...aku sangat risau n susah
hati...aku cuba untuk perah susu aku...untuk bg kat anak aku...tp belum
ada susu..aku cuba ...tanpa putus asa...aku dah boleh discharge dari wad
bersalin...tp kena duduk di Wad SCN untuk menemani anak aku...atas
perbincangan bersama...suami aku memberi nama pd baby kami...Qaid
Ahmadinejad yg bermaksud-Pemimpim/ ketua yang berani menegakkan
kebatilan...

4 June 2009-
kami membawa Qaid ke IJN untuk imbasan jantung...Dr. pakar di
sana ..mengesahkan yg anak kami menghidap penyakit jantung berlubang (tp
kecil) dan injap jantung tersumbat... .aku ttp tabah menghadapi dugaan
ALLAH ini..aku cuba untuk think positive..selagi ada jln, selagi tu kami
akan usaha...janji Qaid sihat...seperti kakaknye Qaisara Husna...Dr.
pakar mengesahkan 15 June ini anakku akan di tahan di IJN...untuk minor
operation

5 June 2009-
Qaid dah dibenarkan untuk terus menyusu bdn denganku...susuku pun semakin
banyak...ALHAMDULIL LAH....moga dgn susu ku ini..dpt menyihatkan tubuh bdn
Qaid...dan aku tak putus2 berdoa...

6 June 2009-
Qaid ditukarkan ke wad biasa...buka ICU lg...ini satu pembaharuan. .tp
masih dipasang ubt IV Prostaglandin iaitu sejenis ubt jantung....n aku
boleh meneruskan tugasku sebagai seorang ibu...dpt menyusukan dia seperti
biasa...

7 June 2009-
Qaid berasa selamat setiap kali aku
mendukungnya. ..berzikir. ...beratib. ...makin sihat...

8 June 2009-
lagi 5 hari untuk dibawa ke IJN....5 more days my darling!!... sabar ye
sayang ibu...bertahan ye...

9 June 2009-
siang mlm aku habiskan masa di sisi Qaid...

10 June 2009-
aku rindu kat Husna...tp aku tak perlu risau...Husna dah cerdik...dah
boleh berdikari... Qaid perlukan ibu lg dekat disisinya... .kakak kena
mengalah ye sayang...

11 June 2009-
Qaid makin sihat....berak kencing normal mcm baby lain...aku menjadi
penghuni senior di wad SCN...org lain keluar masuk...aku masih ttp di
sini...tak pe...demi anakku...aku rela berpantang di hospital

12 June 2009-
mak suruh aku perah susu banyak2...tinggal untuk Qaid...pg2 suamiku dtg
ambik untuk balik..bertungku. ..mkn nasi panas...n etc...tp aku
tolak...tak sanggup tinggalkan anak aku pg2....biarlah aku tak berapa
sempurna berpantang.. ..janji aku ttp berada di sisi anakku...

13June 2009-
2 more days sayang....bertahan ye

14 June 2009-
aku sangat happy hari ni....aku esok aku akan ke IJN...balik rumah tgh
tu...packing brg

15 June 2009-
Hari yg dinanti-nantikan. ...pg lg aku dah mandi, bersiap...susukan Qaid
kenyang2..sbb aku akan bawa Qaid ke IJN...

on the way ke IJN, Dr.caroline dari Hospital SLim River telefon,
mengatakan yg nama anak aku tidak di refer ke wad IJN...bg aku ini satu
petanda...kenapa berliku liku perjalanan anakku ini...kenapa diaorg
careless menjalankan tugas....aku n suami dah uruskan pembayaran anakku
untuk di tahan di wad...17 June akan di operation... kenapa diaorg ni
teruk sangat...pasal apa susahkan anak aku...berapa lama lg anak aku akan
bertahan???? aku nangis tak tentu arah....for the 1st time semenjak anak
aku sakit...aku menangis sebegini teruk....

16 June 2009-
atas usaha Dr. Ahmad, Dr pakar kanak2 hospital slim...Qaid dpt juga di
bawa ke IJN..tp untuk check up...sama ada boleh di operation atau
tak...selepas di Check oleh Dr. Haifa(Dr pakar jantung IJN)...dia ckp
Qaid kena tunggu berat naik dulu baru diaorg confident untuk
operation... sbb Qaid masih kecil...urat2 dia masih halus...takut terkoyak
bila di operation... so aku kena bwk balik slim...untuk tunggu kg dia
naik...Dr. ahmad bantu aku n husband...dia order 1 serbuk soya n minyak
MCT oil...yg selalunye dia beri kepada baby2 untuk naikkan kg...kalau
tanpa bantuan2 semua tu...kemungkinan anak aku naik kg adalah dlm masa
sebulan....so lepas di beri beda2 tu...kg Qaid akan naik dlm masa 2
minggu...bermula le episod duka dlm hidup aku...Qaid tak dibenarkan
menyusu terus dgn aku...alasan : nanti dia penat..kg dia lambat
naik...aku kena perah susu...dan anak aku diberi minum melalui
tiub...sangat sedih sbb dia mencari2 susu aku...aku cuba juga untuk bg
curi2....tp tiub tu menyebabkan dia tak selesa...

17 June 2009-
masih meneruskan usaha memerah susu untuk Qaid...aku kena sediakan 42 cc
susu aku...every 3 hours...

18 June 2009-
susu untuk Qaid dinaikkan ke 44 cc...tanpa Qaid breast feed
dgnku...susuku tak berapa banyak keluar...sangat buat aku susah hati

19 June 2009-
berat Qaid naik ke 2.395 kg...ALHAMDULILLAH

20 June 2009-
susu untuk Qaid dinaikkan ke 48 cc...Ya ALLAH...permudahkan lah urusan
kami...perbanyakkan le susu ku..demi kesihatan anak ku Ya ALLAH!!!

21 June 2009-
susu untuk Qaid dinaikkan ke 50 cc...aku cuba minum air banyak....mkn
lobak putih...minum susu anmum...minum sangat banyak...takkisah kalau
urat aku kembang atau perut aku buncit...demi Qaid...aku rela...Demi
kesihata anakku

22 June 2009-
masih di Wad SCN...menemani annakku...makin tembam...makin chubby...pg ni
bila ditimbang berat....berat Qaid naik ke 2.44
kg....alhamdulillah ...Qaid.. .bertahan ye...4 kg lg sayang...

23 June 2009-
susu Qaid dinaikkan ke 55 cc bersamaan 2 auns...aku tak putus asa..terus
memerah susu setiap 3 jam sekali...demi annakku...Qaid Ahmadinejad

24 June 2009-
pg ni, Qaid masih aktif mcm biasa....nangis bila disalin pampers...tp dia
mmg baik..tak banyak ragam...tak kuat nangis mcm baby lain...senang
jaga..senang bersalin...

11.30 pg- aku baru perah susu Qaid...tgh tunggu nak bg susu...tiba2, SP02
(deyutan nadi) dia menjunam dari 90 lebih ke 5..aku jerit panggil staff
nurse....terus refer dr....dr buat CPR pada annak ku yg masih kecil
ini...terus dia nangis mcm biasa....

tgh hari tu, Qaid di masukkan ke ICU baby....katil mula2 dia
lahir...untuk pemerhatian rapi...

aku dimaklumkan oleh Dr., sekali lg perkara ni terjadi masa aku mkn
tgh...dan dr buat CPR lg pd anakku...dan mereka mengambil keputusan untuk
memakaikan Qaid oksigen untuk bantuan bila dia berhenti bernafas lg...aku
sangat risau..Ya ALLAH...selamatkan lah ANAKKU...jauhi le dia dari
bahaya...sembuhkan lah anakku ya ALLAH

ptg tu perkara ni jadi lg buat kali ke 3...3 kali mereka membuat CPR ke
atas anakku...

25 June 2009-
aku tak nak tinggalkan Qaid...tp staff nurse suruh aku rehat...suruh
tido..diaorg ada tunggu Qaid katanya...aku pun tido di bilik sebelah
anakku...menjelang pkl 3 pg, nurse kejut aku...bgtau suruh perah susu...n
di maklumkan perkara siang td jd lg sekali...dah aku tak tido terus
bermula pkl 3 pg itu...untuk menemani anakku....aku takut perkara tu
terjadi lg...aku dimaklumkan oleh dr., CPR dah diber sebanyak 4 kali
untuk anakku...dan itu tak bagus untuk seorang baby...jika dia survive
pun...katanya, kemungkinan dia akan cacat...sbb oksigen dia kurang...dia
tak lawan...dia bergantung pg oksigen tu..aku risau...sangat risau

pkl 8 pg-
perut Qaid membesar...dr mengesahkan ada kuman di perutnya...tak tau
punca dari mana...aku bingung...kenapa tidak terjadi pd baby2 org
lain..kenapa anakku....Qaid sakit jantung...kenapa tak jd kat baby2 yg
sihat2 yg lain...kenapa mesti anakku yg kena..Qaid di suruh
berpuasa...tak dibenarkan menyusu..masuk 2 hari aku tak dengar suaranya
semenjak di pakaikan tiub oksigen itu...ya ALLAH...ujian apakah yg KAU
uji terhadapku.. ..adakah kerana dosa2ku yg lalu perkara ni di uji ke
atasku..kenapa mesti anakku yg menjadi mangsa??kenapa ya ALLAH....Qaid
menangis tak dengar suara...tp hanya air mata yg keluar yg sangat
menghibakan hati ku....

menjelang ptg..aku minta untuk balik kerumah sebentar...untuk rest, pkl
8, dr caroline call...suruh aku n husband ke hospital segera...

kami disahkan yg tekanan darah anak sangat rendah....sebarang kemungkinan
bakal berlaku...dan kami di benarkan duduk menemani anak kami...masuk 2
mlm aku tak tido ...aku sangat takut...takut dia pergi tanpa ibunya di
sisi....Qaid. ..bertahan nak...bertahan sayang...ibu ada teman Qaid...

26 June 2009-
pg Jumaat....aku tak tido semalaman, menemani Qaid...aku sangat takut
dengan sebarang kemungkinan yg bakal berlaku...aku tak mkn, tak
mandi...terus menemani Qaid...sampaikan kwn2 yg dtg menjenguk kami di wad
itu pun aku tak pedulikan..aku tak nak berganjak walaupun sekejap...aku
takut Qaid pergi meninggalkan aku bila aku tak de disisinya... aku nak
sentiasa menemani anakku...puas di pujuk oleh suamiku untuk berehat
sebentar, tp aku tak peduli...aku tak nak...

menjelang tgh hari, Dr. Caroline memberitahu kami...anak kami sangat
lemah...bergantung sepenuhnya pd mesin oksigen..dia tak fight langsung
katanya...dlm hatiku..mcm mana dia nak fight, kalau di cucuk ubat
bergelen gelen...babyku pramatang... masih dlm hari..mana dia mampu n
sanggup menanggung bergitu banyak antibiotik yg masuk ke bdnnya...even
org tua sekali pun tak sanggup terima...babyku masih kecil..antibody dia
sangat lemah!!!!Dr caroline berkata..."BERSIAP SEDIA DGN SEBARANG PERKARA
YG BAKAL BERLAKU....KAMI CUBA SELAGI TERMAMPU, EVEN QAID SURVIVE PUN,
KEMUNGKINAN DIA MENGALAMI KECACATAN... aku tak kisah, cacat ke...sumbing
ke walau mcm mana pun anakku alami, aku terima...aku bela dia...aku tak
sanggup dia tinggalkan aku...

tp aku tak nak tunjuk kesedihan aku depan suamiku, aku hanya mampu
berkata pd suamiku 'BANG, APA PUN YG BAKAL TERJADI..KITA REDHA"...w'pun
mulutku berkata bergitu...hati ku menafikannya. ...Qaid.. bertahan
nak...ibu ada teman Qaid

bpk dan ibuku dtg melawat...membawa bekalan untukku, airmata ku tak mampu
bertahan.... aku nangis sepuas puasnya...aku meluahkan apa y terpendam di
hatiku pd kedua org tuaku...ibuku hanya menasihatiku,
berdoa...berdoa. ..pelbagai surah diberi utukku lafazkan di ubun2
anakku...di telinga anakku...bpkku berkata, sabar...ini dugaan
allah...alah nak uji awak...even anak awak cacat sekali pun, kalau awak
dan azrol tak mampu nak bela, kami sanggup bela....beri pd kami...bpk,
mak...mulia sungguh hatimu....

aku ttp menunggu...dan menunggu di sisi anakku...sayang, ibu ada di
tepimu..menemani Qaid...Qaid jgn bimbang...ibu ada...Qaid jgn takut...ibu
teman Qaid...tp hati seorang ibu, tak sanggup tgk anaknya di perlakukan
sedemikian rupa..diinject sana sini....tak cukup kaki tangan, betisnya
pula di cucuk...di ambil darah..Dr.ckp, puan, darah anak puan tak
cukup....aku rela mereka menambah darahku....ambil le sebanyak
mana...asalkan anakku selamat...

ptg, Dr. pakar kanak2 dtg menjenguk... dia memaklumkan pd kami...kuman itu
dah merebak ke ginjal anakku...anakku tak kencing..tak berak..perut makin
membesar...kulit makin menipis..merah2 dah ketara di bahagian perut...ya
allah....aku bermohon kepadamu...aku REDHA kau ambil nyawa anakku..jg lah
di biarkan anakku di seksa sedemikian rupa...jika ada kesalahan ku,
kesalahan suamiku...biarlah kami yg menanggung dosa yg kami
lakukan...tetapi jgn le anakku yg menjadi mangsa...aku bagaikan hilang
pedoman....hilang kewarasan... pabila melihat anakku sedemikian rupa...

Dr. pakar membuat keputusan untuk di adakan minor operation untuk menebuk
sedikit lubang di perut anakku...untuk melihat sama ada ususnya telah
pecah (yg mengakibatkan perutnya membesar) atau asid...atau dpt
mengurangkan kekembungan bayiku itu...

aku terus berada di sisi Qaid...membaca ayat2 suci, pelbagai doa...untuk
kekuatan anakku...aku menjadi kuat semangat, berfikiran positif..yg
anakku bakal sihat kembali..selagi ada cara...selagi tu aku terus
berfikiran positif..aku tahu anakku kuat...jika ibunya kuat...air susu yg
mengalir pd anaknya membuatkan anaknya menjadi kuat...aku terus berada di
sisi Qaid, dia memberi respond padaku...kakinya diangkat-angkat. .aku
terus mengusap pipinya...aku lihat airmatanya mengalir...matanya
terbuka...rupanya dia menangis...aku usap lg pipinya..mulutnye bergerak
gerak...rupanya anakku lapar..dia nak susu...bila ku suarakan pd
nurse...Dr. tak bg, anakku kena puasa...sedihnya la hatiku..hibanya
rasa...Qaid. ...ibu tak berdaya sayang....adik sakit...kalau ibu bg
juga...nanti perut adik tak leh menerima...ibu tak mampu sayang...

menjelang mlm...pkl 10.30, sebelum Dr. Ahmad dtg, anakku putus nafas
sekali lagi...Dr. Sumi membuat CPR pada anakku...aku terus keluar dari
wad NICU itu kerana tak sanggup melihat...sedangkan org tua pun di buat
CPR kita rasa sakit..inipula baby kecil...dlm hari..masih dlm pantang..ya
ALLAH...berilah kekuatan pd ku...suamiku terus membaca yassin di sisi
anakku...jantungnya semakin lemah..tekanan darah mula tak stabil...CPR yg
di lakukan kali ini...begitu lama di bandingkan dari hari2 sebelum
ini...bila keadaan dah stabil, Dr. Ahmad terus membuat minor operation pd
anakku...kemudian. .setelah selesai, dr. ahmad menunjukkan pd
suamiku...bahawa. ..usus anakku elok, yg keluar hanya darah dan air
sahaja...aku bersyukur... bersyukur kerana tiada apa2 yg berlaku pd organ
anakku...

selepas Dr. Ahmad membuat minor operation pada anakku...anakku putus
nafas sekali lg...Dr. Ahmad dan Dr2. yg lain terus membuat CPR pada
anakku..aku tak masuk ke bilik itu...tp terus melihat dari
luar...kemudian, dr. sumi dtg kepadaku...MAK. ..TAK NAK MASUK KE
TGK??...aku ckp...nanti Dr., saya tak sanggup tgk anak saya dilakukan mcm
tu...tak sampai hati...

kemudian...aku lihat, suamiku menangis...menangis tak henti henti...aku
terus berlari ke arah suamiku...kemudian aku duduk di sisinya...Dr. Ahmad
dtg kepadaku...dia ckp, KITA DAH BUAT CPR PD BABY SEBANYAK 6 KALI...TAK
ELOK UNTUK BABY, DIA SEMAKIN LEMAH...KITA CUBA SEDAYA UPAYA...TP DIA TAK
RESPOND...IBU BOLEH CUCI TANGAN...DUDUK DEKAT ANAK...BOLEH PEGANG
DIA...aku terus membasuh tanganku...dan aku ttp mengatakan pd
suamiku...BANG, KITA REDHA...REDHA DGN UJIAN ALLAH...kemudian, aku terus
pergi pada Qaid....mencium dia tanpa henti...melafazkan kalimah syahadah
padanya...membaca ayat2 lazim pdnya...membaca doa nabi yunus
pdnya...kemudian. .aku tgk Dr. terus menanggalkan mesin dan wayar2 yg
melekat di bdnnya...kenapa Dr???Dr. ahmad terus menggeleng.. .Ya
ALLAH....Qaid. ..anak ibu, kenapa tinggalkan ibu..ibu tak sanggup
nakkkk....aku seperti hilang akal...hilang kewarasan aku....Qaid. ..ibu
sayang Qaid...kena tinggalkan ibu sorang2..ibu tak sanggup
nak...Qaid.. .kenapa kuman tu kena kat Qaid..kenapa tak pd budak2 lain yg
sihat2...anak ibu sakit jantung...kenapa anak ibu yg kena...Ya
ALLAH.....kenapa ambil anakku dari ku..kenapa tak ambil aku
sekali???Qaid. .........

aku terus pengsan....lemah. ...adakah ini hanya mimpi...adakah ini hanya
gurauan semata mata...Ya ALLAH....berat sungguh ujian mu ini....aku tak
mampu untuk berkata apa..hanya air mata yg mengalir tanpa henti...berat
sungguh ujianmu ini ya ALLAH...berilah aku kekuatan ya ALLAH...

suamiku mula menelefon ahli2 keluarga kami...memberitahu ttg berita pahit
ini...ramai yg cuba menghubungi ku...tp aku begitu lemah untuk
menjawab..terlalu pahit dugaan ini...ibu mana yg sanggup berpisah dengan
anaknya...tiada sapa yg mampu berada di tempatku ini..

menjelang pkl 1.30 pg..kakak iparku (kak ida) dan abg wan sampai...aku
terus terusan menangis...tak sanggup rasanya menerima hakikat
ini...adakah aku bermimpi...atau ini hanya mainan tidurku...ku cubit
cubit lenganku..ku ketuk ketuk kepalaku...betulkah semua
ini...ya...hakikatn ya mmg benar....ini adalah realiti..bukan mimpi...aku
harus menerima dugaan ini dengan tabah...tp aku menafikan... aku
redha....tp aku tak sanggup meniti hari-hari berpantang aku tanpa Qaid di
sisi..mcm mana keadaanku nanti..ya allah...kuatkanlah semangatku.. aku
begitu lemah sekali...

Jenazah Qaid dikafankan di hospital...sebelum kami berangkat ke rumah
mayat, aku dibenarkan untuk melihat jenazah anakku...Ya ALLAH...anakku
seperti tidur...senyuman dibibirnya.. ..begitu comel wajah anakku..begitu
tenang sekali dia pergi dijemput ilahi...Ya ALLAH...besarnya rahmatmu
ini...aku bersyukur... anakku pergi meninggalkan aku...aku sayang
padanya...tetapi ALLAH lg menyayangi nye...aku tak perlu khuatir...Qaid
akan dijaga oleh ALLAH..walaupun aku tak sanggup menerima dugaan
ini...aku REDHA Qaid pergi...aku cium..cium.. cium jenazah anakku tanpa
henti...

sebelum kami berangkat dari wad SCN...aku peluk rakan2 kenalanku di wad
itu...moga dugaan yg menimpaku ini..dijadikan sebagai kekuatan diri
mereka agar jgn mengeluh menjaga anak mereka yg sedang sakit di wad
itu...sempat aku berpesan...kuatkan lah semangat korang...aku tak pernah
berputus asa berusaha menyembuhkan anakku Qaid...sehingga nyawanya di
jemput ALLAH...aku kuatkan semangatku.. .dari mula aku menerima berita
Qaid sakit...sampai le ke hujung nyawanya...aku tak pernah mengabaikan
dirinya...meninggal kan dirinya kesorangan.. .jdkanlah kisah aku sebagai
kekuatan korang....

ku lihat..semua staff nurse menangis...dr. sumi pun begitu..aku ucapkan
terima kasih di atas layanan mereka sepanjang aku dan Qaid berada di
bawah jagaan mereka..

ku turut anakku sehingga ke rumah mayat...di mandikan
jenazah...dikafanka n..semua dilakukan oleh suamiku....aku begitu
lemah...adik2ku menangis tersedu sedu kesedihan pabila melihat jenazah
sekecil itu...begitu suci...tersenyum. ..putih bersih...ya ALLAH...berilah
kekuatan ke atas ku....rahmatilah pemergian anakku ini ya ALLAH

menjelang pkl 2 pagi...kami sampai di rumah...mak dan mak mertuaku, adik2
iparku telah menyiapkan segala kelengkapan. ..jenazah anakku diletakkan di
atas tilam kekabu yg ku beli khas untuknya...untuk dipadankan dengan
katil baby yg kubeli dari B, sayu hatiku....sayu sangat...melihat segala
pakaiannya.. kelengkapannya. ..yg tak pernah di usik..dipakai lg...mcm mana
agaknya diriku nanti...mengadap segala brg2 keperluan Qaid...mak
menangis...begitu juga mertuaku...aku begitu lemah...aku baring di
sebelah anakku Husna...ku peluk anakku...husna, hanya tinggal husna
sebagai kekuatan ibu meneruskan kehidupan ibu...husna jd anak yg baik
ye...adik husna dah takde...husna tak sempat tgk Qaid...hibanya rasa
hatiku ya allah...

along sampai, terus mengurut bdnku...urut kepala ku..urut
kakiku...kemudian, dia menyertai ahli keluarga yg lain..mengaji untuk
jenazah anakku...

suamiku membuat keputusan untuk menyemadikan jenazah anak kami di tanjung
karang...bpk menguruskan segala keperluan di tg karang dengan wak
leman...kemudian, mak, ajip, ijal along n family meneruskan perjalanan ke
tg karang...aku dan yg lain2 akan bertolak selepas subuh...menunggu ahli
keluarga suamiku dari kedah..

sesudah subuh, kami bersiap..hatiku pilu..hiba.. .pabila merasa susuku
bengkak..bengkak sangat...ya ALLAH...Qaid haus....Qaid nak susu...aku
memerah susuku tanpa bantuan pam, begitu banyak susu ini...tapi aku
ralat...Qaid tak sempat menyusu buat kali terakhir...hiba sungguh
hatiku...ibu mertua ku memelukku n menenangkan hatiku...aku pilu..pilu
bila melihat jenazah anakku di hadapan mataku...betul. .ini bukan
mimpi..tp kenyataan..aku harus hadapi...husna bangun dari tidur,
eh...adik dah balik....eh adik tidur???kakak. ....adik kakak dah tak
de...terlalu pahit air liurku untuk memberitahu husna bahawa adiknya
telah di jemput ilahi...paham kah dia ttg kehilangan adiknya??

kemudian...selepas subuh, selepas kehadiran jiran2 tetanggaku melihat
jenazah....kami bertolak ke tg karang...sedih hatiku bila melihat
satu-satunya kawanku dtg...B, anak aku dah takde...anak aku dah dijemput
ilahi...tinggal aku sorang b....B peluk aku, menenangkan
hatiku....sabar. ..sabar jie...ni semua dugaan allah...ko beruntung sbb
ada anak kau yg menunggu ko di syurga nanti...sedihnya hatiku menerima
hakikat ini....kemudian, dtg jiranku yg paling rapat denganku..kak mas,
aku peluk kak mas...kak mas, saya dah lama nak anak lelaki...tp sekejap
je allah pinjamkan pd saya...sabar jie...sabar. ..ini semua dugaan...air
mataku dah kering....dah kering untuk menangis lg...hati aku
pilu...hiba. .sedih... tp air mataku tak mampu lg untuk keluar...

kami meneruskan perjalanan kami ke tg karang..sepanjang jln, tak
putus-putus sahabat2 n kenalan2 sms...mengucapkan takziah...antara
banyak2 sms yg aku terima...aku begitu tenang pabila membaca sms dari
ustaz nasir, rakan kerjaku di FSSK...JIE, QAID TU
KETUA...PEMIMPIN. ..INSYAALLAH, DIA AKAN MENGETUAI UJI DAN SUAMI DI SYURGA
NANTI...amin. ...amin.. .ya rabbal alamin..

Sampai di tg karang...aku disambut oleh along...aku diminta berehat di
dlm bilik...mak bg aku mkn...pahit sungguh air liurku ini...aku tak mampu
menelan apa2 sahaja....aku tak mampu....kemudian, rumah ayahku ini
dipenuhi oleh ahli keluarga..kenalan. .sahabat2 handai...kemudian, aku
diminta untuk mencium jenazah Qaid buat kali terakhir.... aku berjalan ke
aras jenazah...jenazah anakku seperti tidur....aku terlupa bahawa anakku
sudah meninggalkan aku...aku cium anakku...cium tanpa henti...kemudian,
secara tiba2...aku berzikir pd jenazah
Qaid...SUBHANALLAH. ..WALHAMDULILLAH ..WALAILA HAILLALLAH WALLAH HU
AKBAR...zikir yg selalu aku ratibkan pd qaid bila dia
menangis...mengigau ....ya allah...anakku hidup lg..dia cuma tido..tido
seperti hari2 biasa....tido selepas mandi..selepas di beri susu...ya
ALLAH...jgn ambil anakku....Qaid, ibu sayang Qaid..jgn tinggal kan ibu
nak..mcm mana keadaan ibu nanti tanpa Qaid....Qaidddddddd dddddddddd. ....

jenazah anakku di kebumikan di sebelah kubur arwah opah....betul2 di tepi
kubur arwah opah...aku bersyukur... .sekurang kurangnya Qaid tak
sendiri...nyang ada menemani Qaid..

Ya ALLAH, Aku REDHA di atas ujianmu ini...Aku REDHA ya ALLAH...kau
limpahilah rahmatmu ke atas roh anakku ya ALLAH...lindungilah Qaid ya
ALLAH....jagalah Qaid di sana ya ALLAH...lindungilah dirinya ya
ALLAH...berilah kekuatan ke atasku ya ALLAH...aku masih ada husna dan
suamiku, tetapi Qaid sorang2 di sana ya ALLAH...temanilah anakku ya
ALLAH....jgn dibiarkan dirinya kesorang ya ALLAH...selama ini aku tak
pernah biarkan dirinya kesorangan.. ..aku REDHA ya ALLAH...aku
REDHA....kerana kau lebih menyayangi anakku dariku...

Qaid, ibu sayang Qaid...sayang sangat kat Qaid..w'pun Qaid hanya
dipinjamkan sekejap kepada ibu...tp ibu bertuah sangat..dpt susukan Qaid,
jaga Qaid siang dan malam...cium Qaid tanpa henti...bacakan surah,
ayat-ayat lazim, doa dan zikir tanpa henti pada Qaid...Qaidlah anugerah
yg amat berharga pada ibu..w'pun hadirmu hanya sekejap nak...tp Qaidlah
anugerah yg tak ternilai dari ALLAH untuk ibu...tunggu ibu di syurga ya
nak..doakan ibu kuat, kuat mengharungi hari2 pantang ibu tanpa
Qaid...kesian kat kak husna nak...terbiar tanpa kasih ibu..bukan ibu tak
sayang pd kakak...tp ibu lemah...lemah dengan kehilangan Qaid...doakan
ibu ye nak...doakan ibu..semoga ibu kuat...ibu takkan lupakan Qaid...ibu
akan sentiasa mendoakan Qaid...begitu juga abah...kehilangan Qaid
merupakan satu tamparan pada ibu dan abah...ibu ingat ibu lg kuat dari
abah...tp rupanya ibu sangat lemah menerima berita ini....

Qaid...hadirmu adalah anugerah ALLAH yg tak ternilai pd ibu nak....ibu
sayang Qaid...ibu halalkan susu ibu...ibu minta maaf kalau selama ini
jagaan ibu pada Qaid tidak sempurna nak...ibu sayang Qaid...

QAID AHMADINEJAD 2 JUN - 26 JUN 2009-IN LOVING MEMORY


ibu, abah dan kakak husna sayang Qaid

12.2.10

Tareeq gelak i pulak yang sedih



Salam,




Tareeq dah 8bulan =) Dia dah pandai kenal orang sekeliling, pandai gelak, bila kita tgk dia dgn mata yang agak 'gatal' dia akan senyum menyeringai. maklumlah hari2 dikelilingi dgn kakak-kakak cun PICU. Dia dah pandai makan. farleys+nestum+bubur. Alhamdulillah =))
Paling happy ada satu petang tu, i dgn mr.B dok agah2 Tareeq n tiba2 dia gelak terkekek2 macam kena geletek. Surprise + terharu taww bila tgk Tareeq gelak xhingat dunia. Yela...dah macam2 yang dia lalui. Bila tgk dia dah sihat macam tu....terharu. I selalu doakan yang terbaik untuk Tareeq...


uuuu...baby i love u ayyy..everyday ayyy

Papa love u too

p/s: ada vid spesel dari Tareeq....

~Tick~

21.1.10

memang betul2 puas hati. dari semalam senyum xhenti-henti. teheheee


kebetulan jumpa pulak tshirt ni. Aku terus rembat lah kalau tak mmg akan menyesal.

p/s: Malam ni Elmo teman Tareeq tdo. Jgn masuk dlm mimpi Tareeq sudahhh....


~Tick~

Besar dari tuan punya badan

Salam,



Ingat tak tareeq dpt wish list masa christmas hari tu...santa clos bru turun bwk hadiah =)

p/s: insyaAllah another 1 to 2 weeks Tareeq will go home . ill pray for that. amin

~Tick~

14.1.10

Tak sabar nak tunggu Mac sebab akan keluar ini !!!


lepas tu terus teringat yang ini. Tahun bila pulak diorang nk buat. Ntah.

~Tick~

12.1.10

minggu ni rumah mak akan bising mcm bursa saham

malam nanti takda sapa nak teman tgk vcd. aku p tgk Tareeq pun sorang2. xpun aku akan heret a'an. kurang makan di Ani Sup Utara. mr.B kena pi Terengganu seminggu. satu minggu. 7hari. bey... =(


~Tick~

TWENTY TEN


hahaha...dah nak masuk minggu yg ke 2 tahun 2010 baru dpt berbloging. Tareeq bertambah sihat cuma Prof. nak tambah berat badan Tareeq supaya Tareeq tembam mcm dulu(cubit pp tu kang!!) mr.B bz dengan hobi baru. jadi kami byk habiskn masa di luar rumah.sabtu di tengah KL.ahad kat lembah.

2009 tahun yang hebat bagi aku. memang hebat. Tahniah pada diri sendiri.


~Tick~